t. +385 (0)51 265 961    e-mail step-ri@uniri.hr      Hrvatski | English

 

Uz predinkubaciju i inkubaciju, Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci pruža sve usluge savjetovanja u upravljanju inovacijama potrebne na putu od ideje do tržišta, a temeljene na vodećim svjetskim postupcima inoviranja.

Naše su usluge namijenjene znanstvenicima koji traže tržište za svoja otkrića, inovatorima koji traže kupce za svoje proizvode i svima koji se bave poduzetništvom bez obzira na to jesu li mali ili veliki, iz visokotehnološke ili „konzervativne“ industrije, imaju li predznanje iz ekonomije i menadžmenta ili ne.

Bez obzira na to jeste li znanstvenik, inovator pojedinac ili poduzetnik, imate li otkriće, ideju, novi proizvod ili samo slobodne kapacitete, kako biste mogli započeti s inoviranjem te upravljati razvojem i komercijalizacijom inovacije, potrebno je:

  • razumjeti zašto bi kupci kupili ono što im želimo ponuditi
  • znati tko su i gdje su kupci za inovaciju
  • odrediti što čini ponudu vrijednosti koju kupci plaćaju
  • usporediti našu i „konkurentsku“ ponudu vrijednosti
  • odrediti koja strategija komercijalizacije ima veći potencijal zarade i vjerojatnost uspjeha
  • osmisliti način poslovanja koji će stvarati zaradu primjerenu strukturi troškova.

Imate ideju!

Koliko je vaša ideja dobra? Procjena tržišnog potencijala ideje u velikoj mjeri ovisi o tome je li vaša ideja odgovor na problem vrijedan rješavanja – problem za čije rješavanje su kupci spremni platiti.

No, iako bez dobre ideje (ili otkrića) nema inovacije, sama ideja ništa ne vrijedi ako je ne ostvarite u praksi. Za njezinu provedbu potrebno jeodrediti kako i komu će ostvarenje ideje stvoriti koristi, provjeriti je li ideja uopće izvediva i na kojim tržištima je uspjeh vjerojatniji, kako na ideji zarađivati i hoće li to biti dovoljno za podmirenje troškova…

Ako je vaša ideja originalna, ona u trenutku kada je predstavite javnosti postaje svima dostupna, osim ako je niste zaštitili patentom ili nekim drugim oblikom zaštite intelektualnog vlasništva.

Razvoj inovacije

Inovacija nije prototip nastao u odjelu razvoja, sposobnost poduzeća da nešto napravi ili osvojeno priznanje na sajmu inovacija. Ideja, otkriće, prototip ili proizvod postaju inovacija tek kada dođu do kupaca i kada ih dovoljan broj kupaca prihvati.

Razvojem inovacije omogućavate da vaša ideja postane proizvod ili usluga spremna za tržište. Put od ideje do tržišta ne uključuje samo definiranje konačnog izgleda i osobina vašeg proizvoda i usluge već i načina proizvodnje, postupka i uvjeta isporuke, odabira partnera, načina zarade, strukture troškova… pa sve do vještina i znanja koje trebaju imati vaši postojeći ili budući zaposlenici.

Izlazak na tržište

Razvili ste proizvod (ili uslugu), imate plan komercijalizacije, odredili ste prve kupce i kako doći do njih, i spremni ste za izlazak na tržište. Koliko god ste dobro sve promislili i predvidjeli, jedino je sigurno da ste u nečemu pogriješili. Kod izlaska na tržište jednako važno je provesti u praksi ono u čemu ste bili u pravu kao i brzo uočiti pogreške i mijenjati svoju strategiju na temelju ispravljenih pretpostavki. Ako ste pogriješili u pretpostavci o tržištu, važno je grešku uočiti dovoljno rano kako bi vam ostalo dovoljno vremena i novaca za još koji pokušaj.

Naše usluge imaju za cilj stvaranje novih prihoda iz inovacija. Želimo hrvatskom gospodarstvu učiniti dostupna najnovija svjetska znanja i teorije inoviranja kojima vodeće tvrtke brže, uspješnije i jeftinije stvaraju inovacije.

Dio savjetodavnih usluga je subvencioniran ili besplatan za korisnike Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka, pripadnike znanstvene zajednice te male i srednje poduzetnike, što nam omogućuje suradnja s Ministarstvom poduzetništva i obrta i Primorsko-goranskom županijom.

 

Za više informacija o uslugama savjetovanja, mogućnostima financiranja razvoja te programu inkubacije javite nam se telefonom na 051 265 961 ili e-porukom na step-ri@uniri.hr

 

U 2014. g. savjetovali smo 153 poduzeća, znanstvenika ili poduzetnika početnika.
Usluge savjetovanja

Osim predinkubacije i inkubacije, Step Ri pruža sve usluge savjetovanja o upravljanju inovacijama potrebne na putu od ideje do tržišta. Dio savjetodavnih usluga besplatan je za Stepove stanare te male i srednje poduzetnike.

 

Back to Top