t. +385 (0)51 265 961    e-mail step-ri@uniri.hr      Hrvatski | English

Kako otkupiti poslovanje?

Mirela Alpeza, Andrija Garofulić, Lovre Botica

Opis

Otkup već uhodanog poslovanja – u cijelosti ili nekih od resursa jedna je od mogućih strateških opcija kod ulaska u poduzetništvo ili kod širenja poslovnih aktivnosti. U razvijenim zemljama Europske unije otkup uhodanog poduzeća preferirana je opcija u odnosu na započinjanje ispočetka (start-up), dok se akvizicija drugog poduzeća smatra bržim načinom širenja i zauzimanja tržišnih pozicija u odnosu na postupan organski rast.

Neke od prednosti otkupa poslovanja su u preuzimanju uhodanog poslovnog modela, razvijenog branda, baze lojalnih kupaca, referenci, povoljnih uvjeta poslovanja s dobavljačima, educiranih zaposlenika, itd. U ovom trenutku u Hrvatskoj ova opcija posebno je interesantna zbog velikog broja poduzetnika „prve generacije“ koji su pokrenuli poduzeća i obrte 1990-ih godina, i koji nakon 25 godina poslovanja žele otići u mirovinu, a djeca nisu zainteresirana preuzeti poslovanje jer su ih poslovni interesi odveli u drugom smjeru.

Identifikacija, analiza i otkup uhodanog poslovanja traži pomnu pripremu. Poželjno je pritom proći kroz tzv. strukturirani proces koji se sastoji od nekoliko faza, uključujući pristupanje samom prodavatelju, procjenu vrijednosti poduzeća, dubinsko snimanje, pregovore i zatvaranje transakcije.

Cilj radionice je ukazati na prednosti i izazove otkupa uhodanog poslovanja u Hrvatskoj. Tijekom radionice bit će govora o prednostima i nedostacima preuzimanja uhodanog poslovanja u odnosu na druge strateške opcije, te će biti pojašnjene faze „strukturiranog“ akvizicijskog procesa.

Radionica je namijenjena osobama koje razmišljaju o ulasku u poduzetništvo, i žele istražiti moguće modele započinjanja poduzetničke aktivnosti, te poduzetnicima koji planiraju rast i razvoj poslovanja.

Sadržaj:

  • Razlike između organskog rasta i rasta kroz akviziciju
  • Razlike između započinjanja poduzetničke aktivnosti ispočetka (start-up) i preuzimanja uhodanog poslovanja
  • Faze akvizicijskog procesa
  • Prednosti i izazovi otkupa malog i srednjeg poduzeća u Hrvatskoj

Predavači

Dr.sc. Mirela Alpeza je izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i nositeljica kolegija Obiteljsko poduzetništvo i Transfer poslovanja u malim i srednjim poduzećima. Od 2011. godine direktorica je Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) gdje aktualizira problematiku prijenosa poslovanja. Voditeljica je istraživanja Business Transfer Barometar Hrvatska, ko-autorica publikacija Izazovi prijenosa poslovanja u malim i srednjim poduzećima i Prijenos poslovanja – minivodič za poslovnu zajednicu, voditeljica radne skupine Business transfer ekosistem Europskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća (TRANSEO). Održala je brojne radionice i savjetovanja poduzetnika na temu planiranja prijenosa poslovanja.

Andrija Garofulić je Partner odjela savjetovanja društva Mazars Cinotti s više od deset godina iskustva u poslovima financijskog i poreznog savjetovanja te je sudjelovao na mnogobrojnim projektima financijskih i poreznih due diligence-a (npr. Gorenje, Rimac Automobili, Greyp bikes, Spačva, Hoteli Podgora i mnoga druga društva iz SME segmenta) te procjene vrijednosti društava. Dio  svoje poslovne karijere proveo je u internacionalnoj revizorskoj kući na poslovima računovodstva i poreznog savjetovanja. Andrija je ko–autor knjige „Kako se pripremiti za nadzor Porezne uprave“, ovlašteni revizor Ujedinjenog Kraljevstva (ACCA), te autor stručnih članaka za raznovrsne stručne publikacije.

Lovre Botica je Manager u odjelu financijskog savjetovanja u društvu Mazars Cinotti. Tijekom svoje poslovne karijere sudjelovao je u brojnim projektima provođenja dubinskog snimanja, procjene vrijednosti poduzeća i nematerijalne imovine te u transakcijama kupoprodaje poduzeća. Uz navedeno, bavio se i poreznim savjetovanjem (transferne cijene i porezni pregledi). Lovre je održao više predavanja o raznim stručnim financijskim temama, a prije svega o vrednovanju i financijskoj analizi poduzeća te je ko-autor knjige „Mazars-porezni savjetnik“ i autor stručnih članaka za raznovrsne stručne publikacije. U rujnu 2017. godine je stekao CFA (Chartered Financial Analyst) certifikat, a ujedno je i ovlašteni procjenitelj (Hrvatska udruga procjenitelja, u okviru koje je član ispitne komisije).

Prijavite se na edukaciju Kako otkupiti poslovanje? – prijave su zatvorene

NAPOMENA: Osobni podaci koji se prikupljaju prilikom prijava na radionice koriste se isključivo u svrhe slanja obavijesti o radionici te isti neće biti ustupljeni trećim stranama. Za više informacija pročitajte naša Pravila privatnosti.

Za sva pitanja vezana za edukaciju obratite nam se na step-ri@uniri.hr

Saznajte koji su prednosti i nedostaci preuzimanja uhodanog poslovanja u odnosu na druge strateške opcije.

EEN-europska-poduzetnicka-mreza

Back to Top