t. +385 (0)51 265 961    e-mail step-ri@uniri.hr      Hrvatski | English

Što s poduzećem nakon odlaska u mirovinu – prepustiti djeci, prodati ili nešto treće?

Mirela Alpeza

Opis

Odluka o budućnosti poduzeća nakon odlaska u mirovinu i povlačenja iz biznisa aktualna je za svakog trećeg poduzetnika u Hrvatskoj. Naime, gotovo trećina poduzetnika u Hrvatskoj u šestom je desetljeću života i godinama kada je potrebno upitati se – što napraviti s poduzećem nakon povlačenja u mirovinu – prepustiti ga djeci, prodati ili pronaći neku treću opciju.

U razvijenim europskim zemljama, koje imaju dugu tradiciju poduzetništva, visoko je razvijena svijest o rizičnosti faze u životnom ciklusu poduzeća kada dolazi do promjene na čelnoj poziciji. Prema rezultatima Business Transfer Barometar istraživanja u Hrvatskoj 5.300 poduzeća s oko 57.000 zaposlenih predstavljaju posebno rizičnu skupinu čiji vlasnici ne poduzimaju potrebne korake za pronalazak rješenja za održivost poduzeća i nakon njihovog povlačenja u mirovinu te nemaju dovoljno informacija o složenosti i trajanju procesa prijenosa poslovanja.

Cilj radionice je potaknuti vlasnike na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti, te kako bi se odabralo najbolje rješenje. Osim toga, cilj je i pružiti sudionicima informacije, savjete i primjere dobre prakse važne za uspješno provođenje prijenosa upravljanja i vlasništva u malim i srednjim poduzećima.

Radionica je namijenjena vlasnicima malih i srednjih poduzeća bez obzira planiraju li prenijeti poduzeće na obiteljske nasljednike, prodaju ili neko drugo rješenje, članovima obitelji, ključnim zaposlenicima, te predstavnicima institucija koje pružaju savjetodavnu podršku poduzetnicima.

Sadržaj:

  • Treba li umirovljenje vlasnika značiti kraj poduzeća
  • Prijenos poslovanja u Hrvatskoj : želje vs. stvarnost
  • Kako odabrati najbolje rješenje za prijenos poslovanja
  • Analiza slučaja prijenosa poslovanja iz prakse

Predavač

Dr.sc. Mirela Alpeza je izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i nositeljica kolegija Obiteljsko poduzetništvo i Transfer poslovanja u malim i srednjim poduzećima. Od 2011. godine direktorica je Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) gdje aktualizira problematiku prijenosa poslovanja. Voditeljica je istraživanja Business Transfer Barometar Hrvatska, ko-autorica publikacija Izazovi prijenosa poslovanja u malim i srednjim poduzećima i Prijenos poslovanja – minivodič za poslovnu zajednicu, voditeljica radne skupine Business transfer ekosistem Europskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća (TRANSEO). Održala je brojne radionice i savjetovanja poduzetnika na temu planiranja prijenosa poslovanja.

Prijavite se na edukaciju Što s poduzećem nakon odlaska u mirovinu – prijave su zatvorene

NAPOMENA: Osobni podaci koji se prikupljaju prilikom prijava na radionice koriste se isključivo u svrhe slanja obavijesti o radionici te isti neće biti ustupljeni trećim stranama. Za više informacija pročitajte naša Pravila privatnosti.

Za sva pitanja vezana za edukaciju obratite nam se na step-ri@uniri.hr

Saznajte informacije, savjete i primjere dobre prakse važne za uspješno provođenje prijenosa upravljanja i vlasništva u malim i srednjim poduzećima

EEN-europska-poduzetnicka-mreza

Back to Top